Drop standby på dine el-apparater

Standbyforbruget er den strøm, som et apparat som tv, dvd afspiller, computere, mobilopladere osv. bruger, selvom de ikke er i brug. Med andre ord bruger apparaterne strøm, og koster dig penge, selvom de ikke bliver brugt. Her er fire andre muligheder end penge lige ud af vinduet.

Det nemmeste du kan gøre er at slukke direkte på kontakten. Ellers er der mulighed for at bruge elspareskinne, automatisk tænd/sluk eller at få installeret ”en grøn kontakt”.

Elspareskinne

En elspareskinne er en intelligent stikdåse, som automatisk slukker alle de apparater, som er tilsluttet skinnen.

Elspareskinnen er typisk tilsluttet dit tv eller computer. Og de apparater, som f.eks. skærm, modem, scanner, printer, anlæg osv., som også er tilsluttet elspareskinnen, vil også blive slukket, når du slukker for tv´et/computeren.

I vil typisk kunne spare 150 kr. om  året pr. skinne.

Du kan anskaffe dig en elspareskinne helt ned til 50 kr.

Tænd/sluk ure

En anden måde at skære standbyforbruget væk på, er at bruge tænd/sluk ure. Mange apparater og elektronisk udstyr bliver kun brugt i bestemte tidsrum, som derudover kan bruge en del strøm på standbyforbruget.

Med tænd/sluk-ur kan I slukke for standby-forbruget i de perioder, hvor det elektroniske udstyr ikke bliver brugt f.eks. om natten.

Tænd/sluk ure kan koste ned til 50 kr. for de mest simple.

Den grønne kontakt

Der er også mulighed for at få installeret ”en grøn kontakt” med en sluk-alt funktion, hvor du kan reducere alt unødvendigt elforbrug, og gøre din bolig mere klimavenlig.

Med den grønne kontakt kan der installeres en kontakt f.eks. ved hoveddøren. Så kan du slukke alt standby-forbruget, lys og alt unødvendig strøm, når du går hjemmefra. Derudover opnår du en ekstra tryghed, hvor kaffemaskiner, strygejern eller andre apparater, som kan være brandfarlige, ikke er blevet slukket ved en fejl, bliver slukket, når du forlader hjemmet.

I kan få installeret en sluk-alt løsning eller en løsning, hvor udvalgte apparater som f.eks. køleskab/fryser ikke bliver slukket.